Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Hodowca trzody chlewnej |
---|---|
Kod: | 612105 |
Synteza: | Planuje, organizuje i wykonuje prace związane z chowem i hodowlą trzody chlewnej oraz zbytem sztuk żywych czy mięsa. |
Zadania zawodowe: |
- określanie kierunku produkcji, dobór odpowiedniego typu użytkowego (rasy) zwierząt, wybór sztuk do hodowli i chowu oraz określanie wielkości stada i docelowej produkcji; - zapewnianie warunków produkcji (głównie pomieszczeń) różnym grupom wiekowym; - gromadzenie, przechowywanie, wzbogacanie, porcjowanie i dawkowanie pasz; ocena ich wartości, dostosowanie do wieku zwierząt i kierunku produkcji; - żywienie oraz pielęgnowanie zgodnie z przyjętym kierunkiem produkcji; - kontrola przyrostów, tj. ważenie i obliczanie nakładów w stosunku do efektów; - selekcjonowanie zwierząt oraz ich znakowanie; - kojarzenie użytkowe i hodowlane; - wyposażanie w sprzęt i modernizacja pomieszczeń; - usuwanie obornika, gnojowicy i odkażanie pomieszczeń; - sprzedaż produkcji: żywych zwierząt, mięsa i skór; - prowadzenie wymaganej dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej; - przestrzeganie przepisów sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych; - współpraca ze specjalistami, doradcami związków branżowych i hodowlanych w celu uzyskania lepszych efektów produkcyjnych. |