Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – produkcja piekarsko-ciastkarska |
---|---|
Kod: | 314407 |
Synteza: | Ocenia jakość surowców, półproduktów pieczywa i wyrobów ciastkarskich organoleptycznie i instrumentalnie z wykorzystaniem sprzętu, aparatury laboratoryjnej i odczynników chemicznych, ustala metody i parametry prowadzenia procesów technologiczno- produkcyjnych dla różnych rodzajów pieczywa i wyrobów ciastkarskich, sporządza schematy technologiczne i harmonogramy produkcji, kontroluje przebieg procesów technicznologicznych produkcji, prowadzi dokumentację rozliczeniową produkcji, organizuje i nadzoruje pracę zespołów produkcyjnych, mniejszych obiektów piekarskich i ciastkarskich. |
Zadania zawodowe: |
pobieranie próbek surowców, półproduktów i wyrobów gotowych do oceny jakościowej; ocenianie jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych do oceny jakościowej; posługiwanie się dokumentami normalizacyjnymi z zakresu problematyki piekarskiej i ciastkarskiej; ustalanie metod i parametró prowadzenia procesów technologicznych na podstawie wyników badań jakości surowcó, półproduktów i wyrobów gotowych , odpowiednio do istniejących warunków techniczno-organizacyjnych piekarń i ciastkarni; opracowywanie schemató technologicznych wytwarzania ciast; sporządzanie harmonogramó produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich uwzględniających warunki techniczno-organizacyjne zakładów produkcyjnych, właściwe wykorzystanie zdolności produkcyjnych w powiązaniu z zaspokojeniem potrzeb rynku w zakresie róznych rodzajów pieczywa i wyrobów ciastkarskich; nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich; nadzorowanie właściwej eksploatacji maszyn, urządzeń, linii technologicznych, zapewniającej uzyskanie pieczywa i wyrobów ciastkarskich o wysokiej i wyrównanej jakości; nadzorowanie przestrzegania zasad higieny produkcji na stanowiskach roboczych; prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej w zakresie ilości wyprodukowanego pieczywa i wyrobów ciastkarskich pomocniczych, paliw i energii; opracowywanie wnioskó wynikających z analizy dokumentacji rozliczeniowo- technologicznej; organizowanie i nadzorowanie pracy zespołów produkcyjnych, mniejszych zakładów piekarskich i ciastkarskich; utrzymywanie stałej współpracy z kierownictwem piekarń, ciastkarni, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
obsługa zmechanizowanych linii produkcyjnych pieczywa i ciastek; kierowanie pracą laboratorium zakładowego; pełnienie obowiązków głównego technologa w dużych obiektach ciastkarskich i piekarskich; kierowanie zespołami pracowników służb technologiczno-produkcyjnych w zarządach jednostek organizacyjnych. |